Nyheter

I vår blogg lägger vi ut vårt arbete efterhand, så kolla in den för att se hur och vad vi arbetar med just nu. Klicka här för att komma till bloggen

Möte med kommande ambassadören från Chile

8 augusti 2022

Viktiga frågor togs upp:
-DNA bank
-Återresor
-Våra dubbla medborgarskap
-Och självklart det vi är utsatta för BROTT MOT MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA!
-Vikten av att vi kommer till Chile i höst för att få våra vittnesmål hörda där!


Tack  tack Mari och Karina som finns med som stöd.
Vi har otrolig uppbackning av kunniga i föreningen, vi är aldrig ensamma

Din påskrift gör skillnad

Gör som Dogge Doggelito ta ställning ! Skriv på! Hjälp oss nå utredning/ upprättelse och ursäkt! Din påskrift gör skillnad… våra vittnesmål är viktiga och riktiga

”Monseñor Müller 38”
Är det verkligen meningen att vi stulna barn från Chile ska få information om situationen genom media?

Vi i föreningen chileadoption.se vill att svenska myndigheter tar ansvar för att informera ALLA svenska Chile-adopterade och adoptivföräldrar om vad som hänt!
Klipp från SVT:s granskning De stulna barnen 2021
”Grafik: Flygbiljett, id-handling ”
”Arkiv Aktuellt: Barn som har adopterads från Chile kan ha tagits. ”
”Flera av de över 2000 barn som adopterades från Chile till Sverige under 1970 och 80-talen kan ha tagits från mammorna, mot mammornas vilja. Det här visar en granskning som har gjorts av chilenska journalister i samarbete med SVT. ”
”Maria Diemar: Vi var ju ett gäng adopterade som började kontrollera, kolla upp historierna för första gången med nya ögon. Och då var det kompis efter kompis “men jag är stulen” och “jag är stulen”. Det var så absurt. Det var så sjukt.
Det här programmet sprids ju mellan adopterade i Sverige och det är liksom, det går i november, december och sen kommer det här på SVT då i slutet på januari 2018 och då har vi redan liksom vi var tvungna att bilda, det var inte föreningen, men som ett nätverk då Chileadoption.se vi var tvungna liksom att gå samman, för att vi frågade liksom myndigheter och liksom vad kan ni göra, vad är det som händer? ”
Skypemöte:
Kvinna: Jag heter Lovisa Karlsson, jag fick av en slump reda på det här med Chileadoptionerna när jag lyssnade på radio, när jag hörde Chile och adoption och jag själv är adopterad så tänkte jag men shit, det berör ju mig. Varför har ingen sagt nåt?
Kvinna: Det är det här som gör mig riktigt jävla förbannad, att liksom de har liksom fått hitta på och dikta upp historier, som vi adopterade har trott på och det gör jävligt ont.
Kvinna: Det är inte rätt att det bara hamnar i knät på för att man bara lyssnar på radio.
Kvinna: Och sen har jag ju flygbiljetter och sånt och då står det Aja var eskort on departure.
Kvinna: Och i mitt pass så var jag, bodde jag på Monseñor Muller 38 som många andra också har gjort här.
Kvinna Nej det ser annorlunda ut, men det kanske är för att senare gjort.
Maria Diemar: Men det är Monseñor Muller på din? Monseñor Muller där.
Man: Ja, 38 ja.
Kvinna: Oj vad söt du var, titta, nu ser jag, herre je, kinderna.”
#adoption #chileadoption #stulnabarn #adoptionscentrumK
.

Från SVT:s granskning: De Stulna barnen 2021


”Vi hade en medarbetare som vi litade på. ”
”Det är under detta speciella år, 1973, som den svenska adoptionsförmedlingen Adoptionscentrum startar sin verksamhet från Chile. På plats har de en svensk representant som bor i Santiago – hon kallar sig Aja och är gift med Carlos, en chilensk officer som tillhör en poliskår nära knuten till juntan.”
”Men faktum är att det tidigt fanns misstankar och rykten om att barn stals från Chile. Den 14 aug 1975 – publicerar en chilensk veckotidning VEA – en artikel under rubriken “Exklusivt – Skandalös handel med chilenska småbarn”.
“Polisen utreder en mystisk organisation som adopterar barn från ensamstående mödrar för att sedan skicka dem till europeiska länder”
Det är adoptionscentrums representant Aja, som pekas ut i artikeln som en av personerna bakom skandalen, och den svenska ambassaden citerar tidningen när de skriver hem till UD.
“Följande fråga uppstår därvid. Varifrån kommer de chilenska småbarnen som adopteras?””
”Strax ska ni få höra ett föredrag av Ana María Olivarez från Universidad de Arte y Ciencias Sociales. En applåd!
Ana Maria Olivares: Det finns inga döda, ingen tortyr. Samhället duckar...
Som ung journaliststudent har Ana Maria Olivares bestämt sig för att undersöka det gamla ryktet om stulna barn som har funnits länge i Chile. Hon reser runt i landet och träffar mödrar som vittnar om att deras barn har försvunnit under diktaturen.
Ana Maria Olivares: Jag hoppades kunna ta reda på om det fanns ett nätverk för handel med barn i Chile under diktaturen. När jag sökte upp barnens familjer märkte jag att det var nåt som var konstigt. Det fanns olika papper där uppgifterna överensstämde, men det som stod i papperen var inte detsamma som familjerna berättade.”
”Elisabet Sandberg: I princip alla adopterade fick ett brev med, eller föräldrarna rättare sagt fick ett brev med det som fanns att veta om barnens bakgrund. Det var helt unikt att vår organisation så tidigt tog fram sådana papper. Jag skall nog säga att det kom igång tack vare Aja. Tack vare hennes starka engagemang för barnen. Därför att hela frågan om barnens bakgrund – det var ingen stor fråga. ”
”Vad gjorde AC för att försäkra sig om att breven liksom grundade sig på fakta och inte var uppdiktade?
Sandberg: Nej, nej, det kunde vi aldrig veta naturligtvis. Vi hade en medarbetare som vi litade på. ”

Utdrag från SVT:s Uppdrag Granskning
Episod 2: Här tas inga barn


”Dåvarande SAS-chef Chile: Man kunde inte bara föra ut ett barn i Chile utan att få det godkänt av chilenska myndigheter, hur den biten hur det gick till vet jag inte, men det var väl den biten Aja ordnade gissar jag. Det var ju myndigheter i Sverige också inblandade, jag kunde inte liksom se att det var någonting konstigt, och hon Aja så vitt jag kommer ihåg, var ju anlitad av Adoptionscentrum. ”
”Elisabet Sandberg: Jag minns bara att det var en väldigt farlig och svår balansgång för vår representant i Chile. Hon var jättejätteorolig jämt. ”
”Kerstin Gedung: Det är klart att det var viktigt och ha en representant i landet, det tror jag alla är överens om.
Hon var stark, egensinnig, brann för barnperspektivet, väldigt energisk. En stark, en stark personlighet. Det är väl vad de säger. ”
”Vi kommer i kontakt med en man som får veta att han och hans fru kan bli ett “pilotfall” för adoptioner från Chile. Året är 1973.
Torsten Haggren: De hade öppnat ett kontor i Alvik som hette Adoptionscentrum och där kunde man eventuellt söka hjälp och då gjorde vi det och de, de var jätteglada för de hade just fått ett svenskt ombud i Santiago och det var de så glada för. Så då fick vi kontakt med Aja. ”
Grafik:
Den 27 juni
Kära Ulla och Torsten
/.../tala gärna om för mig om ngn tidpunkt för en resa till Chile är lämpligare eller olämpligare än andra. /.../
Många hälsningar
Aja
P.S. Jag vet ju inte ens om det är en flicka eller en pojke ni önskar er....och om ni har ngra alldeles speciella önskemål om utseende t.ex. så tala om det för mig.
”Torsten Haggren: Och kuppen kom ju sen den 11 september och så småningom fick vi brev vid jul ungefär från Aja och hon skrev att nu har det lugnat ner sig nu kan ni skaffa biljett och komma ner.
Då åkte vi hem till hennes bostad och den bostaden låg på en ganska torr tomt och på tomten där så låg ett äldre hus, en äldre, en ganska stor äldre villa va som hon bodde i med sin man där.
Torsten minns dagarna i Chile som väldigt stressiga, med många besök på olika myndigheter.”
”Torsten Haggren: Vi åkte från myndighet till myndighet och på varje ställe skulle de ha pengar va, det var på något sätt att hon ville ha saken genomförd så snabbt som möjligt va. Jag tycker hon var nervös alltså. Bar sig väldigt nervöst åt. Men jag tyckte jag får stå ut med allt sånt här som jag har funderingar på, för att för mig gäller det att få hem den här lilla flickan nu under säkra omständigheter.”

Våra svenska Chile-adoptioner, behov och krav i Sverige

22 Juni 2022
Då vi är brottsoffer i en situation där brotten utreds i Chile, ser vi att behovet även finns i Sverige, då svensk myndighet och stat varit högst ansvarig och inblandade. Detta innebär akuta åtgärder då vi har tiden emot oss, samt att lång tid har gått från att första informationen om pågående brott informerats till Sverige. Tydliga varningar fanns redan under den tid detta berör, men har återkommande negligerats. Dags att Sverige tar ansvar.
Efter en intensiv veckas arbete med Chile-delegationen* har vi nu i föreningen kunnat sammanställa vad som är nödvändigt för att komma vidare i arbetet med våra svenska Chile-adoptioner
Krav från chileadoption.se
-Tillsätt en parallell utredning av de svenska Chile-adoptionerna, omgående.
-Informera berörda svenska medborgare, Chile-adopterade och våra adoptivföräldrar, om den chilenska brottsutredningen samt den parlamentariska utredningen
-Ändra lagen! Preskriptionstiden för barn som är utsatta för brott måste tas bort
- Identitetshandlingar för adopterade måste ägas av en myndighet.
Adopterade måste vara likställda med andra medborgare*
-En statlig DNA bank måste upprättas med syfte att säkerställa framtida återföreningar efter adoptioner. Sverige i samarbete med Chile.
-Insamling och säker förvaring av information som inhämtas kring våra svenska Chile-adoptioner
*I den av regeringen tillsatta utredningen av internationella adoptioner i Sverige är det svenska Chile-adoptionerna ett exempel för hur det inte får gå till. Men vi som lever med dessa konsekvenser får inte den upprättelse och utredning vi vill ha. Därför måste de olagliga adoptionerna från Chile utredas parallellt i en separat utredning, och det omgående.
**Identitetshandlingar för adopterade måste ägas av en myndighet. Adopterade måste vara likställda med andra medborgare
Vår dokumentation som adopterade, ägs idag av privata aktörer, organisationer samt samfund. Dessa aktörer kan neka oss tillgång till information om oss själva, vilket har skett och sker. Det är inte rättssäkert. Vårt krav är grundläggande i en demokrati där alla ska vara likställda.

Chilenska delegationen kritiserar den svenska utredningen om adoptioner från Chile. " Vi är oroliga"

DE FÖRDÖMER BRISTEN PÅ INSYN I FALL AV KIDNAPPADE BARN

By The Century / 01/10/2022

Kollektivet " Söner och mödrar av tystnad" uppmärksammade undertecknandet av ett icke-transparent kontrakt, användningen av tekniker utan nödvändiga standarder och det otillräckliga arbetet från regeringen, särskilt justitieministeriet och mänskliga rättigheter. Brevet från föreningen för chilenska adopterade i Sverige. Läs här

”Misstänkt människohandel: Nina återförenades med mamma efter 40 år”

21 februari 2018, SVT Västerbotten:

Nina Hugosson adopterades till Sverige från Chile som liten. Hon trodde att hennes biologiska mamma var död – 40 år senare fick hon veta att mamman lever och letat efter henne.
– Förmodligen har jag adopterats illegalt eftersom hon säger att hon inte har givit upp oss av egen vilja, säger Nina Hugosson.

”Varför tar inte Adoptionscentrum ansvar?”

5 februari 2018, Fria tidningen:  

Utdrag från debattinlägget: ” Vi har trott att det fanns en mamma eller ett par i Chile som inte kunde ta hand om sitt barn. Många av oss känner sig i dag lurade och väldigt svikna, skriver 92 adopterade från Chile.”

”För oss adopterade har hela vår värld vänts upp och ner”

  • 3 februari 2018, Sydsvenskan Debattinlägg:

”För oss adopterade har hela vår värld vänts upp och ner”

Utdrag från debattinlägget: ”Har inte svenska myndigheter något att säga om det visar sig att adoptionerna var olagliga? Det undrar Maria Diemar och Tommy Leite, talespersoner för gruppen Adopterade från Chile. Vi adopterades till Sverige från Chile 1975 och 1978 genom adoptionsorganisationen Adoptionscentrum.”
Läs här

”Marianne Skoglund adopterades till Sverige från Chile: Jag blev kidnappad


  • 30 januari 2018, SVT Nyheter Väst:


Utdrag från artikeln: ”Marianne Skoglund från Mölndal utanför Göteborg adopterades från Chile till Sverige när hon var nyfödd. Enligt hennes biologiska mamma stals hon från henne med hjälp av en förfalskad namnteckning.”
Läs här

”Adoptionscentrum svarar på kritik om chilenska adoptioner”

  • 30 januari 2018, SVT Nyheter Väst:


Utdrag från artikeln: ”Adoptionscentrum är Sveriges största förmedlare av adoptivbarn. Ordföranden i den ideella föreningen säger sig ha hört uppgifterna tidigare men hävdar att saken redan har utretts och att det inte finns något som tyder på att anklagelserna om olagliga adoptioner i Chile stämmer.”

Lär här

"Sverige i centrum för olagliga adoptioner med chielenska barn"

  • 30 januari 2018, SVT Nyheter Väst:


Utdrag från artikeln: ”Många av barnen som adopterades från Chile till Sverige under 70- och 80-talen kan ha tagits från sina mammor utan deras medgivande. Det visar en granskning som chilenska journalister har gjort i samarbete med SVT. En före detta chef inom den chilenska barnavårdsmyndigheten SENAME hävdar att ett okänt antal av barnen utsattes för människohandel.”
Läs här