DE FÖRDÖMER BRISTEN PÅ INSYN I FALL AV KIDNAPPADE BARN

By The Century / 01/10/2022

Kollektivet " Söner och mödrar av tystnad" uppmärksammade undertecknandet av ett icke-transparent kontrakt, användningen av tekniker utan nödvändiga standarder och det otillräckliga arbetet från regeringen, särskilt justitieministeriet och mänskliga rättigheter. Brevet från föreningen för chilenska adopterade i Sverige. Läs här

”Misstänkt människohandel: Nina återförenades med mamma efter 40 år”

21 februari 2018, SVT Västerbotten:

Nina Hugosson adopterades till Sverige från Chile som liten. Hon trodde att hennes biologiska mamma var död – 40 år senare fick hon veta att mamman lever och letat efter henne.
– Förmodligen har jag adopterats illegalt eftersom hon säger att hon inte har givit upp oss av egen vilja, säger Nina Hugosson.

”Varför tar inte Adoptionscentrum ansvar?”

5 februari 2018, Fria tidningen:  

Utdrag från debattinlägget: ” Vi har trott att det fanns en mamma eller ett par i Chile som inte kunde ta hand om sitt barn. Många av oss känner sig i dag lurade och väldigt svikna, skriver 92 adopterade från Chile.”

”För oss adopterade har hela vår värld vänts upp och ner”

  • 3 februari 2018, Sydsvenskan Debattinlägg:

”För oss adopterade har hela vår värld vänts upp och ner”

Utdrag från debattinlägget: ”Har inte svenska myndigheter något att säga om det visar sig att adoptionerna var olagliga? Det undrar Maria Diemar och Tommy Leite, talespersoner för gruppen Adopterade från Chile. Vi adopterades till Sverige från Chile 1975 och 1978 genom adoptionsorganisationen Adoptionscentrum.”
Läs här

”Marianne Skoglund adopterades till Sverige från Chile: Jag blev kidnappad


  • 30 januari 2018, SVT Nyheter Väst:


Utdrag från artikeln: ”Marianne Skoglund från Mölndal utanför Göteborg adopterades från Chile till Sverige när hon var nyfödd. Enligt hennes biologiska mamma stals hon från henne med hjälp av en förfalskad namnteckning.”
Läs här

”Adoptionscentrum svarar på kritik om chilenska adoptioner”

  • 30 januari 2018, SVT Nyheter Väst:


Utdrag från artikeln: ”Adoptionscentrum är Sveriges största förmedlare av adoptivbarn. Ordföranden i den ideella föreningen säger sig ha hört uppgifterna tidigare men hävdar att saken redan har utretts och att det inte finns något som tyder på att anklagelserna om olagliga adoptioner i Chile stämmer.”

Lär här

"Sverige i centrum för olagliga adoptioner med chielenska barn"

  • 30 januari 2018, SVT Nyheter Väst:


Utdrag från artikeln: ”Många av barnen som adopterades från Chile till Sverige under 70- och 80-talen kan ha tagits från sina mammor utan deras medgivande. Det visar en granskning som chilenska journalister har gjort i samarbete med SVT. En före detta chef inom den chilenska barnavårdsmyndigheten SENAME hävdar att ett okänt antal av barnen utsattes för människohandel.”
Läs här